„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


marți, 25 august 2015

Alcoolismul



         Am primit de la unul din prietenii bisericii noastre, membru al cercului „Alcoolicii anonimi” cateva ganduri indreptate catre cei pe care viata ii incearca din greu cu acest flagel:

        "Se numeste alcoolic acea persoana care nu poate controla cantitatile de alcool pe care le consuma, chiar daca stie ca acestea ii fac rau. Acoolul produce boli grave si creeaza importante probleme psihologice si sociale (dificultati in casnicie, pierderea serviciului, accidente). Desi s-au facut numeroase cercetari, nu se cunoaste cu exactitate care sunt cauzele alcolismului, dar se presupune ca ar fi vorba de o predispozitie genetica, psihologica si sociala. In acest moment nu exista un medicament care sa rezolve aceasta problema, dar exista diverse tratamente care il poate aduce pe pacient la o viata normala. Oamenii tind sa puna egal intre alcoolism si consumul excesiv de alcool. Dar, alcoolismul este forma cea mai grava a problemelor provocate de alcool. Acesta evolueaza diferit in functie de persoana. Desi persoanele afectate sunt constiente de problemele pe care le au, le este greu sa se opreasca.
          Dependenta fizica se manifesta prin anxietate, transpiratie, tremurat. Dupa scurte perioade de dezintoxicatie pacientii revin la obiceiurile lor. Alcoolismul afecteaza persoane din intreaga lume si din toate paturile sociale. Cercetatorii estimeaza ca exista in lume aproximativ 62 milioane de persoane afectate de alcool. Tot cercetatorii spun ca riscul de a deveni alcoolic este de 3 ori mai mare la barbati decat la femei. Alcoolul este prezent in multe bauturi: bere, vin, lichior, etc. Cand o persoana consuma alcool stomacul si intestinele il absorb rapid. Pentru ca acesta circula prin sange afecteaza intreg organismul. Dozele medii si mari afecteaza sistemul nervos si functionarea creierului. Alcoolismul se dezvolta dupa un “model” la care specialistii au observat trei etape, fiecare cu un set specific de manifestari.
          Prima etapa este aceea in care persoanele beau la evenimente sau reuniuni. O parte dintre aceste persoane ajung la etapa a doua fara sa prezinte semne de imbolnavire. Problemele apar in timp, atunci cand cantitatile de alcool consumate sunt din ce in ce mai mari. Activitatile care genereaza consum de alcool cresc la numar pana ce comportamentul persoanei devine dezagreabil si antisocial. Multe persoane beau ca sa elimine disconfortul si nelinistile. Iar in ziua urmatoare continua sa bea pentru a elimina starea de mahmureala. Daca se continua in acest fel se ajunge la adevarata dependenta. Alcoolul devine o tehnica de confruntare cu problemele, persoana in cauza neglijandu-si obligatiile fata de familie, stricandu-si relatiile de prietenie, productivitatea scade si in scurt timp acesta isi va pierde locul de munca. Desi au numeroase probleme, alcoolicii continua sa nege situatia. Le spun prietenilor si familiei ca ei se pot lasa oricand de bautura dar au probleme din ce in ce mai mari in a-si controla comportamentul. Este vorba de o combinatie de factori foarte diversi care duc la pierderea controlului.                                                                                                                                                            Alcoolismul ca orice boala nu face discriminari, nu tine cont de varsta, sex, cultura, educatie religioasa, provenienta sociala sau mediu de viata.
Alcoolici Anonimi sunt o comunitate de bărbaţi şi femei care îşi împărtăşesc experienţa, puterea şi speranta, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului.  Alcoolicii Anonimi au aflat acestea pe propria piele, din experienta lor cu alcoolul. Tot pe propria piele au aflat ca, desi e incurabil, alcoolismul poate fi oprit din evolutie. Primul pahar este periculos, el provoaca acea reactie in lant care duce alcoolicul in situatia de a nu se mai putea opri din baut. De aceea se spune ca pentru un alcoolic un pahar este prea mult iar o mie sunt prea putine. Grupul este extrem de eterogen şi în privinţa vârstei, şi în privinţa oamenilor. Aceştia au meserii diferite: de la muncitori necalificaţi, la conducători de mari companii. Este o boală, nu ţine cont de nimic, nici de studii, nici de stare sociala, nici de grad de inteligenţă. Se instalează când are condiţii propice şi se dezvoltă .
Biserica ajută Alcoolicii Anonimi. Nu numai în România, ci peste tot în lume. Sunt multe grupuri în multe ţări care îşi desfăşoară activitatea în biserici, indiferent de cult. Biserica având rolul de a atrage oaia rătăcită. Deci alcoolul, ca alte lucruri, poate fi daunator sau bun, depinde cum este folosit, el poate fi folosit ca medicament, precum a grait Sfantul Apostol Pavel catre Timotei "De acum nu bea numai apa, ci foloseste putin vin, pentru stomacul tau si pentru desele tale slabiciuni" (1Timotei 5;23), sau poate fi ucigatorul nostru. In cantitate mica este de folos alcoolul, mai ales vinul, dupa cum am vazut, dar in cantitate mare este daunator. Aceasta este asemenea oricarui medicament: luat in cantitate mica, are efect tamaduitor, dar in cantitate mare poate chiar sa ucida . "Paza buna trece primejdia rea." Este bine sa nu uitam acest lucru niciodata, ori de cate ori avem in fata un pahar cu alcool. Sfintii Parinti spun ca omul, cat timp este beat, se afla sub stapanirea diavolului, acesta facand atunci ce vrea el cu respectivul om beat. De ce oare noi cei ai lui Dumnezeu preferam sa ne schimbam stapanul ? Sa nu ne amagim ! Sfantul Apostol Pavel spune ca betivii nu vor vedea Imparatia lui Dumnezeu. Omule nebun si ticalos, pana cand vei petrece in pacate? Pana cand amani pocainta? "Scoala-te, omule ticalos, alearga catre Dumnezeu marturisind pacatele tale, si cazi lacrimand si suspinand; iar Acela ca un indurat, va da tie ajutor ca sa faci voia Lui" !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu