„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


duminică, 5 decembrie 2010

PREOTUL PAROH VALENTIN ION SOARE SE ADRESEAZA ENORIASILOR DIN GOSTILELE LA CEAS DE SARBATOARE


“ Adu-ti aminte de Dumnezeu,

Pentru ca si EL sa-si aduca aminte de tine.

Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-L

Parasesti tu pe El. Fara untdelemn nu va arde candela,

Tot asa si fara credinta, nimeni nu va dobandi un gand bun.’’

Sf. Efrem Sirul

Dragi cititori si privitori ai nostri, incep aceasta cuvantare scurta cu acest citat al Sf .Efrem Sirul pentru ca intodeauna in preajma sarbatorilor de iarna crestinul pare sa se indrepte cu gandul si cu sufletul mai mult spre Dumnezeu.

De ce spun pare, pentru ca dupa ce acest farmec al sarbatorilor si nu numai al sarbatorilor de iarna, dupa ce au trecut, ne aduce din nou in lumea noastra ravasita si plina de rautate.

”Dumnezeu nu te va lasa , dar teme-te ca sa nu-l lasi tu pe El.’’

Iata cuvintele Sf .Efrem Sirul. De cate ori am parasit noi pe Dumnezeu? O intrebare la care putem raspunde foarte usor; de cate ori am putut.

Clopotele Bisericii se aud din departare. De ce se aud? Pentru ca in aceste clipe ne cheama la rugaciune. O rugaciune catre Dumnezeu ca sa ne indrepte si sa ne scoata din acest intuneric sufletesc al nostru.

Magii stau in genunchi si privesc steaua care vesteste Nasterea Mantuitorului. Se roaga lui Dumnezeu sa le arate calea unde sa aduca rugaciunea cea bine placuta Pruncului.

In aceste momente cand cu totii simtim bucuria Sfintelor sarbatori de iarna, sa nu uitam ca prima dintre acestea este Sfantul Nicolae.

Cu atat mai mare bucuria inceputului sarbatorilor, cu cat in parohia noastra se serbeaza si Hramul Bisericii noastre.

“Bland zimbeste in icoana, Cuviosul Nicolae.”{Octavian Goga in poezia Pace} Crestinii care intra in Sf. noastra biserica si nu numai in biserica noastra, pot vedea chipul bland al Mosului ce aduce daruri in ghetute copiilor cuminti in seara de 5 spre 6 decembrie. Privind chipul bland si bun al Mosului ne gandim cum sa facem sa ajungem si noi la acea blandete, bunatate si bucurie cu care este inzestrat Sf. Nicolae.

Vom ajunge la aceste insusiri privind putin in viata Sf Nicolae:

-inca de mic copil s-a invrednicit de darul facerii de minuni; de aceea este cunoscut ca si “patron al copiilor’’;

-Episcop fiind in Mira Lichiiei, pune sa se darame templele de inchinare la idolii acelor vremuri; zeita naturii, vanatorii etc., iar banii rezultati de aici ii transforma in ajutoare pentru copii;

-in vreme de seceta cumplita cumpara din Italia grau si-l da saracilor;

-salveaza onoarea unui tata vaduv, dimpreuna cu cele trei fete ale sale. Tatal nevoias fiind, dorea sa vanda cele trei fiice unor tineri bogati amatori de placeri. Episcopul Nicolae arunca de trei ori la rand cate o punga cu galbeni, scapand astfel cele trei fete.

Aceste cateva exemple din viata Sf. Nicolae ocrotitorul satului nostru si al multor alte asezari si Biserici, poate ne va indemna sa ne schimbam si noi comportamentul nostru si sa fim mai buni, mai blanzi si mai darnici.

Clopotele au tacut. Rugaciunea noastra inca nu s-a terminat, rugaciunea trebuie sa continuee cu staruinta, caci fara rugaciune nu putem vorbi cu Dumnezeu.

Acum este momentul dorintelor. Am observat foarte multi crestini care venind in Sf Biserica cereau lui Dumnezeu diverse lucruri: fericire, bani, servicii cat mai bune, un sot mai destept si mai instarit; dar foarte putini am vazut multumind lui Dumnezeu pentru ceea ce au in momentul de fata {sanatate, o familie unita, copii sanatosi etc.} Sa nu uitam ca Dumnezeu a dat intodeauna omului ceea ce i-a trebuit, dar omul a uitat sa multumeasca pentru darurile lui Dumnezeu.

Ma uit pe geam. Afara vantul bate puternic si ploua necontenit. In curand cred ca va ninge. In departare vad un copilas trecand zgribulit de frig. Trece grabit spre casa avand in mana o pereche de ghetute. Ghetute??? Da, astazi este seara in care Mosul bland si bun ne va aduce daruri. Ce daruri?

Fiecaruia dupa faptele noastre; aceea vom primi de la Mosul.

Ma uit la locul ghetelor mele si nu le vad. Nu le vad pentru ca ma consider adult. Ma duc si le caut, le gasesc, le curat. Copilul din mine doreste ceva de la Mosul;” vremea dorintelor”. Trebuie sa-mi pun o dorinta ; “poate Mosul ma va asculta ‘’; spune copilul din mine. Dorinta??

Cu certitudine, orice varsta am avea, copilul din noi doreste ceva. Ma uit din nou la ghetute, le asez langa usa si-mi spun in gand dorinta:

“Adu-ti aminte de Dumnezeu,

Pentru ca si El sa-si aduca intodeauna aminte de tine.

Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-L parasesti tu pe El”.

Fara untdelemn nu va arde candela, tot asa si fara credinta, nimeni nu va dobandi un gand bun.”

Sfinte Nicolae multumim ca nu ne ai uitat si in acest an.

Tuturor crestinilor care poarta numele Sf. Nicolae din partea parohiei noastre le uram un sincer “La multi ani”.

Preot Valentin Ion Soare.

3 comentarii:

  1. La multi ani parinte paroh, la multi ani enoriasi gostileni!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va multumim pentru cuvintele frumoase. Dumnezeu sa va rasplateasca osteneala,Maica Domnului sa va ocroteasca si Sf Nicolae sa va puna in ghetute (si pe langa)ce va doriti. Spor duhovnicesc enoriasilor.
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  3. Este romana si matematica noastra eu si parinti la Est in sf Altar[marturii fapte chitante toti chemati marturi scoda 1900-vesnic de bine rau fericire justitie panslavistii vesnic].

    RăspundețiȘtergere