„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


sâmbătă, 4 decembrie 2010

Sfântul Nicolae din Mira ( ca. 280, Patara, Lichia - † ca. 345, Mira, astăzi Kocademre, în apropiere de Kale, Turcia), episcop.










Precum pentru mai mulţi sfinţi din antichitate, avem de-a face cu un contrast între ceea ce ştim despre sfântul Nicolae – aproape nimic – şi cultul său foarte popular.

Biografie:

Toate elementele biografice sunt târzii şi îndoielnice. Nicolae de Mira e menţionat pentru prima dată în secolul al VI-lea, în Martirologiul roman; în schimb nu e vorba de vreo pomenire ca atare a sfântului, ci doar de vedenia când sfântul Nicolae Licianul i s-ar fi arătat în vis lui Constantin cel Mare, cerându-i să-i ierte pe trei ostaşi osândiţi la moarte. De fapt, sărbătoarea de pe 6 decembrie pomeneşte tocmai această vedenie.

Tot în secolul al VI-lea, Nicolae Sionitul, episcop de Pinara, ar fi zidit o biserică în cinstea sfântului Nicolae de Mira Liciei.

Toate celelalte elemente biografice despre sfântul Nicolae ne vin din Legenda aurea a lui Iacob de Voragina, scrisă în 1264.

Popularitate:

Un cult neînsemnat al sfântului Nicolae de Mira îşi face apariţia în Occident, o dată cu Nicolae I († 867), papa Romei, care zideşte, în bazilica Santa Maria Maggiore, un altar lateral dedicat patronului său.

În secolul al X-lea, cultul sfântului Nicolae începe să se răspândească în Occident: Othon al III-lea, în Germania, a zidit o biserică de rit bizantin la Burtscheid (lângă Aachen), căreia îi dă ca hram pe sfântul Nicolae.

Cultul popular al sfântului Nicolae datează din secolul al XI-lea. Cruciaţii aduceau moaşte din Răsărit, şi de obicei marile oraşe occidentale care primeau moaştele vreunui sfânt răsăritean, îşi luau drept patron pe acel sfânt. Astfel, cruciaţii din Bari (în Italia) au adus cu ei moaştele sfântului Nicolae de Mira. Pe vremea aceea, arhiepiscopul Nicolae al Veneţiei a zidit două biserici, una în 1036, probabil la Bari, iar cealaltă în 1039 la Veneţia, în care să aşeze moaştele. Se păstrează două diplome ale acestui episcop, precum şi numele celor şaizeci şi doi de bărbaţi care aduseseră moaştele din Răsărit. Cele două biserici au fost târnosite pe 9 mai 1098. Cei doi arhiepiscopi, Ilie de Bari şi Nicolae

de Veneţia au răspândit cultul sfântului Nicolae în Occident. Mai mult, papa Romei, Urban al II-lea, a cunoscut cultul sfântului Nicolae la Bari, unde s-ar fi făcut minuni, lucru pentru care papa l-a distins pe Ilie cu omoforul.

După încreştinarea slavilor, cultul sfântului Nicolae l-a înlocuit pe cel al zeului Mikula, zeul agriculturii. Dar de fapt, unii sunt de părere că ruşii l-ar fi cunoscut pe sfântul Nicolae datorită diasporei ruseşti de la Bari. Aici, ruşii au dedicat sfântului Nicolae biserica lor, apoi spitalul şi ospiciul. Legenda aurea a fost tradusă în slavonă, de unde a intrat în sinaxarul rusesc.

În secolul al XII-lea, sfântul Nicolae intră în cărţile de slujbe de la mănăstirea Sint-Truiden (Belgia). De aici cultul său ajunge la Roskilde (Danemarca), la Vadstena (Suedia) şi în vreo patruzeci de sate din Islanda. În secolul al XIII-lea, părticele din moaştele sfântului Nicolae ajung la catedrala din Canterbury, iar cultul sfântului începe să se răspândească, datorită influenţei de pe continent.

Cunoscut sub numele de la Nikolaus în Germania, Sinterklaas în Belgia şi Ţările de Jos şi Kleeschen în Luxemburg, este o sărbătoare legată de personajul istoric Nicolae din Mira. Santa Claus din lumea anglofonă (Moş Crăciun în România) a apărut prin deformarea cuvântului neerlandofon Sinterklaas. Sărbătoarea lui Moş Crăciun a înlocuit-o pe cea a Sfântului Nicolae în numeroase ţări, devenind o oportunitate de a face cadouri, iar pentru comercianţi una de a-şi spori vânzările, şi a apărut chiar şi în ţări care nu au o legătură culturală directă cu sfântului Nicolae, precum China.

Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Ţărilor de Jos, Rusiei, al provinciei Lorena, precum şi al mai multor oraşe vest-europene, între care Bari etc. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi, în special, al copiilor mici.

Legenda:

Legenda spune că trei surori, fetele unui nobil sărac, nu se puteau mărita datorită situaţie financiare precare. Se spune ca atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, Nicolae, ajuns deja episcop, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur.

Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de maritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază pentru a afla cine era cel care le-a făcut bine fetelor sale. În acea noapte, nobilul a stat de paza şi l-a văzut pe cardinalul care lăsa săculeţul cu aur. Se spune că Sfântul Nicolae s-a urcat pe acoperiş şi a dat drumul săculeţului prin hornul casei, într-o şoseta pusă la uscat, motiv pentru care a apărut obiceiul agăţării şosetelor de şemineu.

După ce tatăl fetelor a văzut cele întâmplate, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, însă acesta nu a rezistat tentaţiei de a povesti mai departe. De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el. Cei trei săculeţi cu aur făcuţi cadou fetelor de nobil au devenit simbolul Sfântului Nicolae sub forma a trei bile de aur (în iconografia apuseană).

Tot potrivit legendei, Nicolae de Mira ar fi fost unul din cei 318 participanţi ai Conciliului de la Niceea, astăzi İznik, Turcia.



30 de comentarii:

  1. Au livret ca al meu 1980-vesnic de soldat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Avem toti pomenitii darul sf Trifon Gore Leana Gina Pusa Aurica Sisoie Marieta Micaita Lina Georgel Dino Filimon,vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sint Conciliul Niceea [icoanele sfinte Sinaxa Dobrogei cu Ardealul[imagine fericiti.net vesnic[batrani si copii] etern si vesnic gratuit vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sintem muscali toti cu uniforme gratuite vesnic toti pomenitii[olteni vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. sint monahie catolica nou nascuta Nicolaita vesnic eu si ceilalti alesi la fel vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. sintem comunist cu acte legitimatii vanzatori stampilate la zi utc sala polivalenta eu parinti bunici[3] sora unchi ajutor sot 1900-vesnic[inseriere ads comuniste vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  7. este imparteala facuta de catre sfantul Corneliu Sutasul eu parinti sot aceasta viata cu acte popi si animale vietati vegetale la fel,ne da sfantul Corneliu sutasul tot 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. avem semnaturi pe horoscop zodiac predanii sf Toma corecte eu parinti sot bunici[3] sa le percepem vedem auzi 1900-vesnic corect.Avem semne de zodiac toti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. am pus votul curatiei fecioriei toti peips Teoctist mercerieri cusatoristi filateristi eu parinti bunici[3] sot sora unchi rude cerc vii si moarte toti la fel 1900-vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  10. sintem inchinati,[motivul],sf Filofteia si sf imparati Constantin si sf Elena eu parinti bunici sora unchi,sot cerc de rude vii si moarte sa stiim corect 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. are demnit Andr .Tuzl Cartea mea de Legi cu fotograme unde cat pe cat sume felul [1900-vesnic corect].

    RăspundețiȘtergere
  12. in uat sat aici este Vinerea Rosie 23 oct.bursa corect 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. popa stie de la noi steno aici cap meseria TAS de la toti rude vii si morti 1900-vesnic corect.

    RăspundețiȘtergere
  14. sintem cu DOMINO Armata nationala Carei corecte psihologice eu parinti sot ipodiacone toti sa stiim 1900-vesnic si etern[acte stipulate sf biserica vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  15. am depus la partid l-am dat INVENTARUL 8 clase comun corect de nota 10 arian geometric cum am cerut eu sot parinti 1900-vesnic[da]cauza-efect corecte vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  16. sintem teatru britanic perfect eu parinti sot bunici[3] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. sint parele noastre la foto banca Agricola eu sora unchi parinti bunici[3] sot 1900-vesnic nu renuntam vesnic si etern corecte.Sa stiim vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  18. sintem cu posta austriaca tot impartit tot la fel immit insutit organolepsis muzeal 1900-vesnic rude,vii si moarte etern sa stiim.

    RăspundețiȘtergere
  19. avem pe capete batice si fesuri socialiste balneare ojeteliste hotelarie veche eu parinti bunici[3] sot sora unchi 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  20. da!.. arse de vii si cu numar inchisoarea de Stat JILAVA toate fetele femeile adultele batranele diaconite si diacone din parohia asta 1 Vale,pe umarul Drept corect toate integral sf Paval al Painilor 1900-vesnic care nu au lucrat la SISTEM au incercat imagenta si magenta si inchisoare la Periprava etern si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  21. sintem inseriati ADAS C.O.R toate rudele vii si moarte cu mine si sot ajutor complete integrale 1900-vesnic care ne-au ajutat cu semne maini chip vesnic si etern.

    RăspundețiȘtergere
  22. sintem cu ,,miscarea Rugul Aprins cu cele vechi,staretia Iezr,,de acum azi 2023 etern si vesnic corect de nota 10,arian cum am cerut geometric eu sot ajutor parinti bunici[3] vesnic si etern[sa stiim viziune tot ce ne da in depozit vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  23. au povestile noastre de frica groaza cutremur doctorii la dosare criptate corecte de nota 10 cu dovezi[vina lor FISC corecta] toti vii si morti pomeniti 1900-etrn si vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  24. sintem cu acte juramant comun de bine eu parinti valceni judet 1900-vesnic cu credinta valceana corecta toti trei 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  25. avem potcapuri de calugari catolice pe capete crestete acoperaminte eu parinti sintem in juramant calugaresc sf Filofteia corect eu parinti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  26. au popii inventiile noastre identic ca noi infim ca pret in baza de date eu parinti muzeale i.g duca roata traditiei toti trei fiecare comun eu parinti 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  27. sint adevar in biserica veche faina diabet ganage in sf Sinod corect sa vada sa auda toti in direct[le las lor gratuit] 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  28. are statul roman plansa mea,si ale parintilor, stiinta cu pielea corecte sanatoase luminate 17 la robot gratis muzeale i.g duca identice fixe umaniste,cu probe vii dovezi stiintifice la fel 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  29. sint pe Tron de Maica Domnului[asa sa stie toti oamenii vesnic acte sint iscalit ale lor infim ca pret 1900-vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  30. este harul meu divin zi/noapte 1900-vesnic peste tara asta si Uniun .Sovietica,etern.

    RăspundețiȘtergere