„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


marți, 14 decembrie 2010

Functia sociala a Bisericii




“Felicitari pentru demers! Sunt incantata sa vad ca va ganditi si la functia sociala a Bisericii. Este un inceput care ne da speranta si ne incurajeaza sa va fim alaturi. Ma rog ca Dumnezeu sa ne dea puterea si intelepciunea de a cladi in aceasta localitate o comunitate in sensul frumos si complex al cuvantului.”

              Aceste cuvinte ne obsedeaza de o buna perioada de timp: “Functia sociala a Bisericii”… usor de rostit, extrem de greu de indeplinit,  din foarte multe motive.
              De mai multi ani in fata Bisericii “Sfantul Nicolae” din localitatea noastra au stat mai multe provocari:
       - reabilitarea cladirii care la un moment dat se afla intr-o stare fizica ingrijoratoare. S-au facut multe si importante lucruri cum ar fi inlocuirea vechiului acoperis respectiv inlocuirea tablei si a asterelei, turnarea unei sape pe intreg pavimentul Bisericii care a permis montarea parchetului, a lambriurilor si a mobilierului specific (strane, strana cantaret, scaun arhieresc etc.), zugravirea exterioara a cladirii, jaluzele verticale, montat gresie si faianta in pronaus si glafuri ferestre, imprejmuirea curtii bisericii, inlocuirea ferestrelor de fier, foarte degradate cu unele ce asigura izolarea termica, construirea clopotnitei, amenajarea curtii bisericii prin iluminare, plantat pomi ornamentali, gazon, mana curenta inox la scara si terasa bisericii, amenajarea casei parohiale si multe altele. Si la fel de multe, poate, mai sunt de facut: refacerea picturii, refacerea trotuarului de protectie din jurul cladirii deoarece prin degradarea celui vechi este amenintata fundatia si altele;
       - achizitionarea de obiecte de cult menite a le inlocui pe cele vechi care efectiv nu mai puteau fi folosite (multe dintre ele faceau parte din dotarea initiala a Bisericii, pur si simplu exponate pentru muzeu), obiecte de cult cum ar fi iconostase, sfesnice imparatesti, suport cadelnite, cazan botez, Evanghelie, anafurier, tetrapod, chivot, vase sfinte pentru liturghie, vesminte bisericesti de cult, vesminte pentru Sfanta Masa, candelabre, suport pentru carte de cult, clopot nou si asa mai departe. Despre toate acestea vom vorbi pe larg cu alta ocazie.
              Toate acestea s-au realizat prin stradania preotului paroh, Valentin Ion Soare, a enoriasilor din localitatea noastra dar mai ales a unor oameni de bine, mai instariti, apropiati  de Biserica noastra, de vatra satului, care au contribuit cu importante sume de bani de-a lungul anilor. Numele acestor “Oameni” sunt tinute la mare cinste in Biserica noastra si pomenite la fiecare slujba care se oficiaza.
              - activarea functiei sociale a Bisericii !
              In aceste zile de post si sarbatoare incercam sa finalizam un “vis social” mai vechi, amenajarea Salii de zi cu biblioteca, muzeu si calculatoare pentru tinerii din localitatea noastra si din cele apropiate.
              S-au donat diverse carti, doua calculatoare, o imprimanta, un scaner si mai sunt promisiuni si pentru altele. La acestea se vor adauga piesele de muzeu ale Bisericii formate din carti de cult, arhiva administrativa veche de peste o suta de ani, obiecte de cult ce au format inventarul initial al Bisericii.
              Aceasta Sala de zi se realizeaza in cafas-ul (balconul) Bisericii, in aceste zile realizandu-se zugravirea incaperii, igienizarea acesteia, sortarea arhivei si altele.
              Dar provocarea sociala cea mare o reprezinta constructia unei Sali de mese pentru nevoiasii din localitate si a unui Punct sanitar in primul rand pentru batranii din sat. Acesti oameni nevoiasi sunt acum practic lipsiti de asistenta medicala, deplasarea lor la medic fiind  imposibila datorita costurilor si varstei inaintate. Parintele paroh a ajuns la o intelegere de principiu cu un medic care sa vina saptamanal sa acorde asistenta medicala gratuita dar din pacate nu exista o locatie pentru efectuarea actului medical.
              Ca si pana acum, aceste deziderate nu pot fi realizate fara ajutorul unor oameni cu Dumnezeu in suflet si cu posibilitati materiale ale caror donatii se vor alatura contributiilor modeste, dar constante, ale enoriasilor nostri.
              Pentru acestia reamintim contul parohiei unde se pot depune donatii:

BISERICA SFANTUL NICOLAE, GOSTILELE

CONT
RO29RZBR0000060005504233
RAIFFEISEN BANK
CIF 23751082
            P.S. Cu ocazia sortarii arhivei Bisericii s-au descoperit minunate consemnari laice ale enoriasilor, cel mai probabil cantareti, consemnari ale unor evenimente deosebite din viata comunitatii locale sau chiar a tuturor romanilor. Iata una din ele facuta pe “Mineiul lunei lui fevruarie” care evoca renumita iarna grea cu zapezi si viscole din anii 1953-1954 pe care le-am trait sau am auzit de la cei batrani:
“In anul 1954 a fost un vifor foarte mare care a astupat multe case de nu au putut oameni sa iasa afara din casa a durat dela 30 Ianuare pana la 20 Feb.
                        Spre stiinta
                                Nicu Ionescu zis Budica”
              Si despre aceste consemnari vom scrie pe larg cu alta ocazie. 

Un comentariu:

  1. FELICITARI PENTRU CE A-TI FACUT
    VA imbratisez si va urez sa petreceti sfintele sarbatori ale Craciunului'Anului Nou si Bobotezei cu sanatate, bucurie si pace.
    LA MULTI ANI
    TIRGOVISTE 18 dec 2010

    RăspundețiȘtergere