In toata comunitatea gostileana este cunoscuta abilitatea parintelui paroh Ion Valentin Soare privind treburile gospodaresti. De multe ori parintele dezvaluie cate una din retetele sale gastronomice originale ce ne incanta simturile.
La rugamintea noastra, ne-a incredintat o reteta pe care, in speranta ca aceasta constituie doar un inceput, ne grabim sa o publicam pe blog spre stiinta intregii comunitati si nu numai.
Parintele paroh la finalizarea retetei |
Pui “a la Gostilele” la gratar
Se folosesc pui “dolofani” crescuti in gospodariile gostilene numai cu uruiala din porumb, grau, orz, floarea soarelui, mazare si boabe de soia, cu dovlecei si varza tocata. Puii trebuie bine curatati si parliti. Acestia sunt portionati dupa metoda clasica (copane, piept, tartita, spate) si apoi sunt dezosati.
Bucatile astfel obtinute sunt introduse in baitul preparat din urmatoarele:
- 2 litri suc de rosii romanesti de gradina;
- 1 borcan mustar;
- sare;
- piper macinat;
- usturoi romanesc pisat;
- 1 lamaie;
- foi dafin;
- patrunjel de gradina;
- cimbru.
(La anumite componente nu s-au trecut cantitatile, fiecare dozand gramajele in functie de preferinte si putinte.)
Dupa cel putin 24 de ore, bucatile de pui sunt scoase din sosul preparat si lasate sa se usuce.
La timpul potrivit sunt luate si putin afumate, numai cu “lemn de fag”. Afumarea se face la fum rece si nu trebuie sa dureze mai mult de 24 de ore.
Puiul astfel pregatit se pune pe gratarul din carbuni de mangal sau corzi groase de vita de vie, bine incins, dar cu mare grija sa nu se arda.
Se serveste insotit de salata de gogosari umpluti cu struguri, mere, hrean, telina , conopida, in otet cu miere, mamaliga din “malai taranesc”si altele pe care le doriti.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu