Botezul Cailor are loc de Boboteaza, la 6 ianuarie al fiecărui an şi este o manifestare etnofolclorică tradiţională, despre care se spune că ar data de pe la 1900.
Acest botez se face „la propriu” de către preoţi, la sate, fiind răspândit în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase şi, de obicei, acest ritual era urmat de o întrecere de cai.
Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase şi, de obicei, acest ritual era urmat de o întrecere de cai.
Mulţi săteni cred că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la munca campului, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte; şi de aici Botezul Cailor.
Calul botezat va fi mult mai sanatos si mai viguros, iar afumarea grajdului va indeparta duhurile rele din preajma acestora.
Aceasta datina a fost sustinuta de biserica noastra care a inteles intotdeauna sa fie aproape de enoriasi. Un astfel de moment a fost imortalizat cu multi ani in urma cand Preotul Ioan V. Georgescu, intrat in legenda localitatii drept “preotul batran”, ( preot la Biserica Sfantul Nicolae-Gostilele intre anii 1933-1992) in fruntea enoriasilor, participa la Botezul Cailor in perioada interbelica.
Multumim pe aceasta cale urmasilor unei alte “legende” gostilele, Domnul invatator Vasile Babus, care ne-au pus la dispozitie mai multe fotografii de epoca.
Din pacate astazi, saracia care si-a infipt adanc radacinile in casele si buzunarele taranilor, a dus la disparitia marei majoritati a cailor, aceste fiinte minunate atat de apropiate omului. Saracia, nu cuceririle stiintei, mecanizarea sau mai stiu eu ce, saracia a dus caii, vitele, ovinele pe calea disparitiei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu