„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


luni, 24 ianuarie 2011

AL 57-LEA DIN GOSTILELE, ROMANIA


Asa arata eroul Ion G. Andrei din Gostilele.       Este al cincizeci si sapte-lea erou inscris pe placa comemorativa din biserica noastra.
     Asa cum il vedeti si-a dat viata la cotul Donului, in cel de al doilea razboi mondial, pentru tara si neam.
     Asa il pomenim, pe el si pe ceilalti cincizeci si sase de eroi, de ziua Inaltarii Domnului.
     Din pacate urmasii de azi ai eroului Ion G. Andrei sunt mult prea tineri ca sa ne poata furniza mai multe amanunte despre acesta.

vineri, 7 ianuarie 2011

"LA MULTI ANI !"

Comunitatea enoriasilor din Gostilele ureaza din tot sufletul tuturor Ioanelor si Ionilor "la multi ani", in special preotului nostru paroh, ION Valentin Soare. Sa ne traiti parinte!

miercuri, 5 ianuarie 2011

BOBOTEAZA



             Boboteaza este sarbatoarea crestina care aduce aminte de Botezul Mantuitorului Iisus Hristos. Se spune ca atunci cand Sfantul Ioan L-a botezat pe Mantuitor, cerurile s-au deschis, Sfantul Duh a coborat pe pamant, Iisus s-a descoperit lumii ca fiu a Lui Dumnezeu, iar Dumnezeu a marturisit: "Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru Care am binevoit".
             Aceasta sarbatoare este celebrata inca din secolul al II lea, fiind pentru prima oara mentionata de Sfantul Clement Alexandrinul
.
             In ziua de Boboteaza, dupa liturghie, preotul impreuna cu enoriasii fac o procesiune spre rau, pentru slujba Sfintirii Apelor. Daca este frig, se pregateste o cruce de ghiata, pentru a marca locul slujbei si la sfarsit preotul arunca in apa o cruce de lemn, iar feciorii satului intra sa o scoata, chiar daca este ger. Se crede ca in ziua aceasta toate apele pamantului sunt sfintite.

marți, 4 ianuarie 2011

BOTEZUL CAILOR, VECHE TRADITIE LA GOSTILENI


Botezul Cailor are loc de Boboteaza, la 6 ianuarie al fiecărui an şi este o manifestare etnofolclorică tradiţională, despre care se spune că ar data de pe la  1900.
          Acest botez se face „la propriu” de către preoţi, la sate, fiind răspândit în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea.
            Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte mănoase şi, de obicei, acest ritual era urmat de o întrecere de cai.
           Mulţi săteni cred că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la munca campului, el ar trebui purificat întocmai ca cel pe care-l slujeşte; şi de aici Botezul Cailor.
         Calul botezat va fi mult mai sanatos si mai viguros, iar afumarea grajdului va indeparta duhurile rele din preajma acestora.
          Aceasta datina a fost sustinuta de biserica noastra care a inteles intotdeauna sa fie aproape de enoriasi. Un astfel de moment a fost imortalizat cu multi ani in urma cand Preotul Ioan V. Georgescu, intrat in legenda localitatii drept “preotul batran”, ( preot la Biserica Sfantul Nicolae-Gostilele intre anii 1933-1992) in fruntea enoriasilor, participa la Botezul Cailor in perioada interbelica.
           Multumim pe aceasta cale urmasilor unei alte “legende” gostilele, Domnul invatator Vasile Babus, care ne-au pus la dispozitie mai multe fotografii de epoca.
            Din pacate astazi, saracia care si-a infipt adanc radacinile in casele si buzunarele taranilor, a dus la disparitia marei majoritati a cailor, aceste fiinte minunate atat de apropiate omului. Saracia, nu cuceririle stiintei, mecanizarea sau mai stiu eu ce, saracia a dus caii, vitele, ovinele pe calea disparitiei.