“ Eu, Costachi, inchinator sfantului mormant, din Bucuresci, 1872” este inscriptia de pe spatele panzei a donatorului, cel mai probabil. Aceasta a fost pierduta pentru totdeauna prin procedeul dublarii.
Icoana aflata temporar in mediul universitar, aceasta uriasa bijuterie, a smuls exclamatii tuturor celor care au intrat in contact cu ea, de la studenti la profesori, dar si de la functionari, secretare, instalatori, zugravi, tamplari, fotografi ori vizitatori ocazionali.
“Iata demonstrata pe viu, una din menirile artei adevarate, inefabile, care merita traita laolalta cu artistul, peste timp, aceea de a starni un fior de bucurie sufleteasca oricui ar privi-o”.
Toate “palesc in fata unei astfel de executii picturale din aceasta icoana a icoanelor care insumeaza deopotriva gratia detaliului si monumentalitatea ansamblului competitional. Ca in orice opera de arta veritabila, iti este greu sa spui de unde provine aici atractia secreta. Din sacralitatea motivelor, din maiestria si rabdarea trairii volumelor, de la bogatia cromatica armonizata parca dupa teoria griului neutru, o constatare estetica a secolului XX care spune ca un tablou este armonios daca , amestecand imaginar toate tomurile pe care le contine am obtine un gri perfect neutru. Sau poate din fuziunea surprinzatoare si insolita intre aerul vag naiv al reprezentarii figurilor, caracteristic simplitatii si candorii copilariei si mestesugului de inalta tinuta profesionala, dus pe culmi extreme prin tratarea picturala, combinata si dramuita in chip fericit cu cea decorativa, a compartimentarii compozitionale si a acuratetii decoratiunilor din chenare.
O contributie deloc neglijabila o aduce o culoare omniprezenta, care a disparut de mult din comertul cu materiale de pictura, culoarea de aur, a carei obtinere pare astazi de domeniul fantasticului, fara ajutorul chimiei care nu i-a gasit inca un echivalent. Aceasta se manufactureaza prin frecarea intr-un mojar al foitei de aur cateva zile, aglutinata cu albine prinse in zbor la intoarcerea catre stup, in amiezele de vara.
Si pentru ca aceasta minune trebuia sa poarte un titlu am numit-o “Ierusalimul din cer” datorita inscriptiei centrale care incadreaza scena principala din mijlocul compozitiei sugerand, facand aluzia la una din treptele supreme ale Paradisului sau Raiului, o proiectie celesta si divina a hristicului “Oras sfant” din “Tara Sfanta”.
Vom completa ritualul cuvenit de inchinare si plecaciune inaintea unei imagini sacre, care prin arta inglobata ne recheama la credinta, la contemplatie si pana la urma la smerenie, printr-o alta observatie tarzie a umanitatii.
In prezenta unei raritati, a unei unicitati artistice, iti vine parca sa te inchini, multumind Proniei ceresti ca exista, desi autorul sau autorii raman anonimi”.
Este datoria celor de azi sa faca cunoscut generatiilor viitoare comorile lasate de inaintasi. Fiind datata 1872, aceasta icoana provine sigur de la biserica veche a satului care la randul ei dateaza se pare de pe vremea lui STEFAN CEL MARE SI SFANT (1457-1504), VLAD CALUGARUL(1482-1495) asociat la domnie cu fii sai VLAD CEL TANAR si RADU CEL MARE. Trebuie folosite orice mijloace, inclusiv Guinness World Records, daca se va putea, pentru a arata umanitatii bogatia enoriasilor dintr-un mic sat romanesc de tarani saraci carora Dumnezeu le-a daruit o minunata biserica ce poarta hramul Sfantului Nicolae, cu un preot paroh, Valentin Ion Soare, tanar si inimos, apropiat de noi si de nevoile noastre.