„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


joi, 1 decembrie 2016

O, CE VESTE MINUNATA !



      Am primit o veste intr-adevar minunata. Vin colindatorii in parohia noastra !
      Iata mesajul lor:


 Plecăciune 'mneavoastră, cinstite şi de preaslăvit Praznic păstrătoriule.



       Auzind noi că plaiurile cele străbune prind a-şi pune sărbătoresc veşmânt, cu fior ne-am lăsat din nou pătrunşi de farmecul purtării buneivestiri a Înomenirii Luminatului Cocon Dumnezeiesc şi cu multă bucurie am purces la colindat şi-n acest leat de Dumnezeu primenit!

         Tot urând din casă-n casă, am poposit cu voie bună şi la ´mneavoastră Gazdă mare: Primiţi colindători?! . . .

        Acu´, covrigi şi nuci după obicei nu ni-ţi da că suntem vlăjgani;  fasole  şi  cârnaţi  n-om pohti, fiind  la  îndelungă  ajunare;  da´  c-oleacă  de  ginars  putem  drege  al  nost´ glas;  şi-n punguţ-oţi slobozi numa´ cât ni-o trebui cale-ntoarsă să urmăm, cî mai suntem aşteptaţi cu mult drag şi de alţi fraţi!

     Pân´atuncea numa´ bine, dați-ne vă rog de ştire: dacă ni-oţi primi, ori ba…      

     Jos căciula! Sărut mâna!           

 Al cântătiorilor supus Staroste


         Va asteptam cu mult drag sa veniti, ca in fiecare an, copii, bunici, parinti, frati si surori, sa ne bucuram impreuna, sa pastram vie traditia romaneasca.

     

BISERICA „SFANTUL IERARH NICOLAE” – GOSTILELE
PARINTELE PAROH VALENTIN ION SOARE
VA INVITA „CU MIC CU MARE” LA:
 
  SEARA DE COLINDE

TRADITIONALE ROMANESTI

SAMBATA, 
10 DECEMBRIE 2016

ORA 1530  



 

vineri, 18 noiembrie 2016

CURSURILE PILOT DE CATEHEZA ALE PARINTELUI VALENTIN SOARE




         Staruinta parintelui paroh Valentin Ion Soare pentru continuarea lucrarilor la Casa praznicala din parohia noastra, invinge zilnic greutatile ivite, in special cea a lipsei fondurilor. „Bijuteria parohiei Gostilele” a prins contur iar de putina vreme, inca in conditii de provizorat, isi aduce aportul la functia sociala a bisericii.





         Nevoile educationale ale tinerilor din parohie sunt imense iar parintele a decis sa inceapa organizarea unor cursuri pilot de catehizare.






         Tinta acestor cursuri sunt copii gostileni cuprinsi intre 8 si 16 ani, care frecventeaza cu regularitate si cursurile scolare.
         La aceasta varsta, copiii descopera lumea, invata si fac primii pasi in credinta.




Capacitatea lor de memorare este mare dar starea de concentrare nu durează prea mult. De aceea parintele si-a propus sa-i invete mai mult prin jocuri, experiente directe si diverse activitati. 




Se urmareste sa se dea un start bun, foarte important pentru viata copiilor in credinta, contactul acestora cu parohia, cu biserica, cu Liturghia pentru a-i obisnui sa participe si sa se implice chiar, potrivit varstei lor.




         Participarea copiilor la cateheza trebuie sustinuta de parinti si de bunici dar, din pacate, multi dintre ei nu au primit o educatie religioasa de baza in familie.




         Parintele Ion Valentin Soare si-a propus ca acesti copii sa afle mai multe despre Dumnezeu care ne-a creat si ai carui fii suntem, despre Iisus Hristos, Invatatorul si prietenul lor, despre Fecioara Maria si sa invete sa ii ceara ajutorul in rugaciune.




         De asemenea parintele doreste sa-i invete pe copii sa deprinda gesturi crestine de baza cum ar fi semnul crucii, ingenunchierea, unirea mainilor in rugaciune, sa invete sa se roage cunoscand rugaciunile mai importante, sa se obisnuiasca sa participe la Liturghie, sa cunoasca figurile importante din Biblie si unele figuri de sfinti, sa cunoasca mai bine preotul si sa se simta "ca acasa" in parohie, sa dobandeasca respect pentru cele sfinte cum ar fi altarul, Scriptura, icoanele, sa-si insuseasca notiuni de morala de baza.




         Toate aceste deziderate sunt urmarite prin  minunata scoala duminicala din parohia Bisericii Sfantul Ierarh Nicolae din Gostilele, prin stradania parintelui paroh Ion Valentin Soare la care s-au adaugat cativa tineri enoriasi ce ajuta la supravegherea si instruirea copiilor.




         La aceste cursuri participa si Dragos, un copil de 14 ani, cuminte, care se duce regulat si la cursurile de la scoala din localitate, care reuseste sa se joace pe calculator dar care nu stie sa scrie si sa citeasca. Este o tragedie contemporana intalnita frecvent in zilele noastre, mai ales in mediul rural.




         Dragos afla, cu ajutorul Anei si a Cristinei, doua inimoase tinere enoriase din parohie, taina literelor din alfabet. Si pentru ca vestea s-a dus, un alt copil dintr-o parohie vecina, Victor, care de asemenea nu stie sa scrie si sa citeasca, a primit permisiunea parintelui sa participe la cursurile scolii duminicale din Gostilele.




         Nu in ultimul rand trebuie spus ca in cadrul cursurilor copiii primesc dulciuri, vizioneaza filme (duminica trecuta l-au cunoscut pe Nica al lui Ion Creanga), invata sa foloseasca internetul dar si sa pastreze curatenia in sala de cursuri.

joi, 13 octombrie 2016

2016 - Anul Sfantului Antim Ivireanul



Străinul care ne-a învăţat limba română




Prin cuvinte ne unim, cler şi mireni, în rugăciune, formând o adevărată obşte euharistică, popor al lui Dumnezeu. Dintotdeauna, credincioşii s-au rugat împreună cu preoţii lor, în limba pe care au vorbit-o în viaţa de toate zilele, născându-se astfel limba liturgică.Creştinismul, propovăduit în părţile noastre încă din vremea Sfântului Apostol Andrei şi de către ucenicii Sfântului Apostol Pavel, a prins aici rădăcini adânci. Cum era firesc, dumnezeiasca Liturghie s-a oficiat în limba poporului încă de la începutul organizării Bisericii în aceste părţi.O dată cu creştinarea popoarelor slave, limba slavă a fost introdusă în administraţie şi în Biserica din Ţările Române. Apoi, a apărut influenţa limbii greceşti ca limbă liturgică, cu precădere în perioada fanariotă. Cu toate acestea, nu s-a încetat niciodată a se ruga româneşte, a se trăi româneşte. Începând cu mitropolitul Dosoftei în Moldova, diaconul Coresi – care a activat atât în Ardeal, cât şi în Ţara Românească şi mitropolitul Antim Ivireanul a dorit ca poporul să se roage în limba strămoşilor.

Aşa scria mitropolitul Antim Ivireanul, în prefaţa unei cărţi:„românii noştri în biserică stau ca boii, neînţelegând ce se citeşte şi ce se cântă şi ies din biserică fără nici un folos, am hotărât a preface cărţile din limba slavonească şi grecească în limba noastră proastă românească, dar a noastră şi a le da la lumină!“.
Un georgian cu suflet de român
Pentru mulţi dintre noi, patria este acolo unde ne găsim alinarea şi liniştea. Acolo unde ne simţim acasă. Aşa a fost şi pentru un tânăr georgian, născut acolo unde Marea Caspică se întrepătrunde cu Munţii Caucaz. Viaţa i s-a schimbat tânărului Andrei, aşa cum fusese numit la Sfântul Botez, atunci când a fost prins de către un corp de oaste otomană şi vândut în piaţa de sclavi. Destinul l-a dus în marea capitală a imperiului, la Istanbul. Aici, observându-se calităţile, a fost răscumpărat de către Patriarhia Ecumenică şi dat la învăţătură. Constantinopolul a fost locul în care a deprins meşteşugul tiparului, al  sculpturii în lemn, caligrafia, pictura, broderia, precum şi limbile greacă, arabă şi turcă. Tot aici a murit pentru lume, devenind monahul Antim.
În jurul anului 1690, domnitorul Constantin Brâncoveanu l-a adus în Ţara Românească. Aici a găsit un adevărat spaţiu cultural, unde activau străluciţi oameni de cultură italieni şi greci, alături de renumiţi cărturari şi ierarhi ortodocşi. Sevastos Kiminites, fost profesor şi rector la Marea Şcoală a Patriarhiei Ecumenice, Ioan Cariofil, Ioan Comnen, medic şi filosof, contele Bartolomeo Ferrati, Giovanni Candido Romano, Antonio Maria del Chiaro, secretar adus tocmai din Florenţa, sunt doar puţine nume de care era înconjurat tânărul Antim.
În anul 1691, a ajuns conducătorul tipografiei din Bucureşti, iar în anul 1696 era egumen al Mănăstirii Snagov, unde a întemeiat o nouă tipografie. Râvna de care a dat dovadă a făcut ca, în scurt timp, să fie ales în scaunul istoric al Mitropoliei Ungrovlahiei. La începutul anului 1708, a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti, asumându-şi o mare responsabilitate în vremuri de încercare pentru poporul român.
Mitropolitul tipograf, ctitor al limbii literare româneşti
Deşi treburile mitropoliei erau solicitante, ierarhul Antim nu şi-a uitat prima sa dragoste: tipărirea cărţilor. Până la el, cărţile de slujbă aveau în limba română doar explicaţiile liturgice, partea propriu-zisă a slujbei fiind în slavonă ori greacă.


În decursul unui sfert de veac (1691-1716) a tipărit  63 de cărţi, dintre care 39 au fost lucrate de el însuşi. După limba în care au apărut, 30 erau în greceşte, 22 în româneşte, una în slavoneşte, 6 slavo-române, 2 greco-arabe, una greco-română şi una greco-slavo-română. Tipăriturile prezintă o mare diversitate: cărţi de slujbă, cărţi biblice, cărţi de doctrină teologică ortodoxă, cuvântări bisericeşti, cărţi de învăţătură pentru preoţi, lucrări de filosofie, formându-se astfel o adevărată mişcare intelectuală.
Prin activitatea sa tipografică a sprijinit şi alte popoare ortodoxe, imprimând cărţi pentru slavi, greci şi arabii din Patriarhia Antiohiei. Pentru românii din Ardeal a tipărit primul Abecedar românesc, intitulat „Bucoavnă“. Este şi autorul unei premiere mondiale în tipărit, Liturghierul greco-arab din 1701, prima carte tipărită cu litere mobile din lume, având caractere arabe. În ţara sa de origine, Georgia, a pus bazele primei tiparniţe cu caractere georgiene, unde au fost tipărite mai multe cărţi în această limbă.
Prin cele 63 tipărituri în limbi diferite şi de o mare diversitate şi prin numeroşii ucenici pe care i-a format, Antim Ivireanul este considerat cel mai mare tipograf din cultura medievală românească.


Meritul mitropolitului Antim pe tărâm liturgic este introducerea limbii române în cultul Sfintei Biserici. Însă, prin această activitate, a contribuit şi la crearea unei limbi literare româneşti. Când deschidem astăzi una dintre cărţile mitropolitului Antim, suntem uimiţi de corectitudinea limbajului. Dacă astăzi nu mai pronunţăm „beserică“ ci „biserică“, „ceti“ – „citi“, „inemă“ – „inimă“ este rodul mitropolitului Antim.Normele lingvistice folosite în tipăriturile sale au determinat prima uniformizare a limbii române. Mai mult, el este primul care a tipărit un Abecedar românesc şi o Gramatică. Tot el este primul care tipăreşte primele cărţi de literatură. În anul 1700 ieşea de sub teascurile  tipografiei  „Floarea darurilor“,  apoi „Alexandria“, cărţi de mare popularitate în epocă.
Meritele mitropolitului Antim sunt cu atât mai mari, cu cât el n-a fost român. Deşi georgiana era limba sa nativă şi greaca era limba în care a fost educat, el a reuşit să creeze o limbă  românească limpede, care a fost înţeleasă de contemporanii săi şi este folosită până astăzi.
Moarte martirică pentru neamul românesc
Deşi din ţinuturi îndepărtate, Antim a fost mai român decât mulţi dintre contemporanii săi. După moartea sfântă a domnitorului Constantin Brâncoveanu, protectorul său, au venit pentru ţară vremuri tulburi.În anul 1714, o panică îngrozitoare a cuprins străzile Bucureştiului, la auzul veştii că vin austriecii, dimpreună cu ruşii. Atunci„înspăimântat, Nicolae vodă Mavrocordat adună la curte pe oştenii şi pe negustorii turci, pe câţiva boieri şi pe mitropolitul Antim Ivireanul, îşi fac în pripă bagajele şi chiar în faptul serii, împunge fuga spre Giurgiu“.Obosiţi, fugarii se opresc peste noapte în satul Odăile, loc în care mitropolitul Antim se hotărăşte să se întoarcă:„nu îmi las turma fără păstor, chiar dacă m-ar aştepta şi moartea“.
Şi, moartea l-a aşteptat.Întorcându-se în a doua domnie, Nicolae Mavrocordat a trimis la Mitropolie să-l aducă degrabă pe părintele Antim.„Târât de barbă şi de păr, el vede însă, în loc de obrazul domnului, mucedul întuneric al unei temniţe“.La cererea domnului, patriarhul ecumenic şi sinodul său l-au caterisit sub acuzaţia că s-a făcut vinovat faţă de Imperiul Otoman. Toate acestea, pentru că a spus un nu puternic noilor biruri pe spinarea ţăranilor români.În martie 1716 a fost condamnat la închisoare pe viaţă la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai. Pe drum însă, ostaşii turci l-au omorât şi i-au aruncat trupul în apele râului Tungia, lângă Adrianopol, în Bulgaria de astăzi.


Georgian prin naştere şi grec prin cultură, Antim Ivireanul a fost un român desăvârşit. Prin activitatea pastorală, tipografică şi predicatorială, Sfântul Antim a întruchipat pe adevăratul păstor – care-şi pune sufletul pentru credincioşii săi români. Doar trecând superficial peste smeritele informaţii pe care le avem despre ce a făcut el pentru poporul nostru, s-ar impune să îl numim, aşa cum credem că şi el şi-ar fi dorit, nu Ivireanul, ci Sfântul Antim Românul.


  



miercuri, 6 ianuarie 2016

SA NE TRAITI PARINTE INTRU MULTI ANI !



                       „In ziua după Botezul Domnului facem prăznuire de sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului, cel mai mare dintre profeţi, glasul care strigă în pustie "gătiţi calea Domnului", turtureaua pustiei care a binevestit primăvara harului, făclia Luminii dumnezeieşti, răsăritul ce a vestit pe Soarele Dreptăţii, ca un înger pământesc şi om ceresc, care stă la graniţa dintre cer şi pământ şi uneşte Vechiul şi Noul Testament. Trimis de Dumnezeu în deşert să anunţe vestea cea bună a venirii lui Mesia Hristosul, şi să pregătească calea lui Iisus, Ioan îşi împlineşte misiunea botezând pe Isus în apele Iordanului. De acum strălucirea lui urma să scadă, iar a Mântuitorului să crească.”



                       Prea Cucernice Parinte, Sfantul Ion al carui nume il purtati ni te-a daruit, pentru a ne bucura sufletul si viata noastra.
 



                      Enoriasii pe care-i pastoriti se roaga la bunul Dumnezeu sa va fie viata binecuvantare si bucurie intocmai ca numele sfant pe care il purtati !





                      Am vrea să ne fiti mereu aproape, cum ati fost și până acum și să ne bucuram în fiecare zi de puritatea și căldura sufletului dumneavoastra.




                     La multi ani parinte !