„Adu-ti aminte de Dumnezeu, pentru ca si El sa-si aduca aminte de tine! Dumnezeu nu te va lasa, dar teme-te ca sa nu-l parasesti tu pe el” Sfantul Isaac Sirul


contact: biserica.sf.nicolae.gostilele@gmail.com


joi, 12 septembrie 2013

PREASFINTITUL PARINTE VINCENTIU, EPISCOP AL SLOBOZIEI SI CALARASILOR VA VENI PE MELEAGURI GOSTILENE



                                   In acest an localitatea Gostilele sarbatoreste 400 de ani de atestare documentara. Gostilenii vor primi cel mai frumos cadou la care pot spera.



                   Pe data de 29 septembrie 2013, in Duminica a 19-a dupa Rusalii, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcop al Sloboziei si Calarasilor, va veni in mijlocul enoriasilor gostileni  pentru a savarsi Sfânta Liturghie Arhierească.
                    Vom trai aceasta mare sarbatoare a comunitatii noastre alaturi de gostilenii de pretutindeni, de prietenii comunitatii noastre care ne-au fost mereu aproape la greu dar si la ceas de sarbatoare.


               Preasfinţitul  Vincenţiu  Grifoni  (începând din 28 iunie 2009)  a  fost  ales  în  ziua  de  18  iunie  2009,  potrivit  procedurii de alegere a ierarhilor  eparhioţi existentă în noul Statut de organizare şi funcţionare a Bisericii Ortodoxe Române, după care se conduce  Biserica  Ortodoxă  Română din anul 2008, prin 39 voturi din cele 46 exprimate de membrii Sfântul Sinod, devenind cel de-al treilea episcop al Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor. 
                 Preasfinţitul Vincenţiu Grifoni, episcopul Sloboziei şi Călăraşilor s-a născut la 23 august 1954, în Bucureşti, din părinţii Petru şi Elena Grifoni, buni creştini ortodocşi, înzestraţi de Tatăl Ceresc cu trei copii, la botez primind numele de Victor.
                A urmat cursurile învăţământului primar, gimnazial şi liceal în Bucureşti, obţinând diploma de bacalaureat la Liceul Matei Basarab. Între anii 1974-1978 a frecventat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, la încheierea cărora, în anul 1978, a obţinut diploma de licenţiat în teologie cu teza intitulată Sfinţii Părinţi din secolul al IV-lea, îndrumători ai vieţii duhovniceşti.
                În perioada 1978-1983, cu o întrerupere de şase luni, când a satisfăcut serviciul militar, a funcţionat în cadrul Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă din Bucureşti în calitate de corector şi secretar de editură, având ca responsabilitate şi pregătirea publicaţiilor ce urmau să apară în limba engleză.
             Între anii 1983-1990 a funcţionat ca redactor la Editura Mitropoliei Olteniei şi a Arhiepiscopiei Craiovei, unde a desfăşurat activităţi în domeniul publicaţiilor mitropolitane şi eparhiale, precum şi al pregătirii altor cărţi, monografii şi lucrări de literatură teologică şi istorică. Simţind chemare spre viaţa monahală, a fost primit ca frate în obştea Mânăstirii Lainici, din Arhiepiscopia Craiovei (judeţul Gorj) unde, la l octombrie 1983, a fost tuns în monahism sub numele de Vincenţiu.
                La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie 1983, a fost hirotonit ierodiacon, iar de sărbătoarea Naşterii Domnului a aceluiaşi an 1983, a fost hirotonit ieromonah.
                Apreciind sârguinţa în ascultările în care a fost rânduit, mitropolitul de pioasă amintire Nestor al Olteniei i-a acordat rangul de protosinghel, la data de 26 octombrie 1985, după care, la propunerea aceluiaşi înalt ierarh, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a învrednicit cu rangul de arhimandrit, la 14 iunie 1987.
             La data de 1 august 1990 a fost numit Superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, precum şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului.
                  În perioada activităţii desfăşurate la Ierusalim, a chivernisit şi gospodărit cu mare responsabilitate patrimoniul Aşezămintelor noastre de la Ierusalim, executând ample lucrări de restaurare şi înnoire la biserică şi clădiri, s-a îngrijit de editarea în bune condiţii a publicaţiei ortodoxe româneşti Învierea şi a slujit în permanenţă, venind mereu în sprijinul românilor ortodocşi aflaţi în pelerinaj la Locurile Sfinte, cu sfatul duhovnicesc şi cu ajutorul material.
                  Pe perioada şederii la Ierusalim, buna cunoaştere a limbii engleze i-a permis întreţinerea de bune raporturi cu Patriarhia Ierusalimului, cât şi cu reprezentanţii celorlalte culte religioase de acolo, precum şi cu autorităţile Statului Israel, în folosul Aşezămintelor noastre şi al Patriarhiei Române.
                În şedinţa Sfântului Sinod din 12 ianuarie 1994, la propunerea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, Sfântul Sinod l-a ales în postul de Episcop-vicar patriarhal, cu titlul de Ploieşteanul, ridicându-l la demnitatea arhieriei, fiind remarcat pentru realizările obţinute pe perioada activităţii sale în ascultarea de Superior al Aşezămintelor Ortodoxe Române de la Ierusalim şi Iordan.
                  Anterior, la 5 iunie 2009, fusese propus drept primul candidat  pentru  acest  scaun  episcopal  în  şedinţa  reunită  a  membrilor  Sinodului  Mitropolitan  al  Mitropoliei  Munteniei şi Dobrogei şi a Adunării Eparhiale a Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor.
                  A fost hirotonit întru arhiereu la praznicul Întâmpinării Domnului, 2 februarie 1994, în Catedrala Sfântul Spiridon-Nou din Bucureşti, Paraclis Patriarhal, de către fericitul întru adormire Patriarh Teoctist, împreună cu alţi ierarhi din Sfântul Sinod.  De la data începerii activităţii în postul de Episcop-vicar patriarhal, prin decizie patriarhală, a defăşurat activităţi de coordonare a Cancelariei Sfântului Sinod şi a unor sectoare din cadrul Administraţiei Patriarhale (Sectorul economic-financiar, Biroul Catedrala Mântuirii Neamului, Biroul de presă, Aşezămintele româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon) şi ale Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă (Editură, Tipografie, Ateliere).
                   Prin hotărârea Sfântului Sinod nr.711 luată în şedinţa de lucru din 18 februarie 2001, a fost desemnat ca Secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Secretar al Sinodului Permanent, supraveghind activitatea Cancelariei Sfântului Sinod pentru pregătirea lucrărilor şi comunicarea hotărârilor, precum şi întocmirea la timp a proceselor-verbale şi publicarea sumarelor şedinţelor de lucru.                                                              
                     A participat ca reprezentant al Patriarhiei Române la mai multe întâlniri interne şi internaţionale pe diverse teme, cum ar fi: Congresul mondial al familiei (Manilla, Filipine, 2002), unde a prezentat un referat în plenul Congresului; întronizarea Patriarhului Irineu şi apoi a urmaşului său, Patriarhul Teofilos al III-lea (Ierusalim, 2005); întronizarea Arhiepiscopului Hristodoulos al Eladei (Atena, Grecia, 1999); întronizarea Patriarhului Teodor al Alexandriei (Alexandria, Egipt, 2004); sărbătoarea Comunităţii româneşti din Sofia (Bulgaria, 2008); Întruniri ale Comisiei mixte de dialog dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Română Unită cu Roma (Greco-Catolică), în calitate de secretar al Sfântului Sinod ş.a.”

                   In cei 4 ani de la Întronizarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu ca Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor numeroase au fost peregrinarile Sale pe Valea Mostistei.
                Astfel pe data 14 martie 2010, in Duminica a 4-a din Post, a Sfantului Ioan Scararul, Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor a savarsit la biserica din Fundulea Sfânta Liturghie arhierească, înconjurat de un numeros sobor de preoţi.

, Fundulea, 14 martie 2010

                    Pe 15 martie 2011, mare bucurie pentru enoriasii de pe meleagurile noastre caci Preasfintitul Parinte a binevoit a veni din nou printre noi pentru a sfinti o troita din satul vecin Mataraua.

Matara, 15 martie 2011
Matara, 15 martie 2011
Matara, 15 martie 2011
                    In data de 26 mai a.c. s-a savarsit Liturghia Arhiereasca oficiata de Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor la Biserica Sfantul Alexandru din Fundulea Crang. Slujba a fost urmata de sfintirea de catre Preasfintitul Parinte Vincentiu, Episcopul Sloboziei si Calarasilor a Centrului social-cultural din parohia Fundulea Crang.

Fundulea Crang, 26 mai 2013
Fundulea Crang, 26 mai 2013
 
Fundulea Crang, 26 mai 2013



         Uram bun venit inaltului oaspete si invitam toti enoriasii parohiei noastre, pe toti credinciosii prieteni ai bisericii noastre, sa ne stea alaturi la aceste ceasuri de sarbatoare!